2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Brambory plněné anglickou a nivou

Název Množství a jednotka
velké brambory 8 ks
anglická slanina 100 g
smetana ke šlehání 50 ml
česnek 4 stroužky
sýr Niva 100 g
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 25 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Brambory dobře omyjeme a uvaříme vcelku ve slupce v osolené vodě do poloměkka. Necháme vychladnout, překrojíme podélně napůl a brambory opatrně vydlabeme, necháme jen malé okraje, téměř slupku (asi půl cm). Zbytky anglické nebo uzeného nakrájíme na nudličky a opečeme na trošce oleje dozlatova, přidáme nasekaný 1 stroužek česneku, zlehka osmahneme (nesmíme česnek spálit) a zalijeme šlehačkou. Promícháme a odstavíme. V misce nastrouháme nebo rozmačkáme vydlabané vnitřky brambor, přidáme 50g nastrouhané nivy, 50g nastrouhaného eidamu, 3 stroužky utřeného česneku, směs anglické z pánve, přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Pokud je směs moc hustá, zředíme ji šlehačkou nebo kapkou mléka. Mírně osolíme a opepříme, promícháme a směsí naplníme vydlabané brambory. Zapečeme v horké troubě 25 -30 minut na 180°. Po 20 minutách zapékání posypeme brambory zbytkem nastrouhaného sýra a dopečeme dozlatova.

Tip:
Do náplně můžeme dát zbytky jakýchkoliv sýrů - eidam, niva, gouda, čedar, nebo jen jeden druh podle chuti.


Další fotografie
 


RECEPTY

Kachna na pomerančích

Postup: Kachnu nasolíme zevnitř i zvenčí, posypeme kmínem a upečeme. Peču kachnu přes... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový pribiňák

Postup: Tvaroh ušleháme se šlehačkou a se třemi lžícemi jahodové marmelády (malinové,... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí ragů s mrkví a hráškem

Postup: Telecí maso (kýtu, plecko, hrudí) nakrájíme na kostky a poprášíme hladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarožník 1.

Postup: Rozpustíme si v kastrůlku máslo. Tvaroh s vejci a cukrem smícháme, postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Mandlové rohlíčky

Postup: Oloupané mandle umeleme nebo rozmixujeme na jemnou moučku. Vsypeme na vál,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

HACIENDA La Bodega Steak house

Vážení a milí hosté,již v roce 2004 jsme pro Vás otevřeli autentickou...